Willem van Oort

portret_oort copia

“Lowcost is geen vies woord meer”

Willem van Oort woont al dertien jaar in Spanje en ziet Barcelona als een internationaal podium voor bedrijven. Zijn evenementen- en incentivebureau Local Producer richtte hij vlak voor de crisis in 2006 op, samen met een Amerikaanse partner. In reactie op de huidige situatie bedacht hij een nieuwe strategie: gestandariseerde pakketten.

“Wij richten ons op de internationale markt in Spanje en dan met name Barcelona. Daar worden de grote internationale beurzen en evenementen georganiseerd. We zijn heel informeel begonnen. Ik werd gebeld door mensen die ik nog kende uit de tijd dat ik in Nederland woonde en bij Joop van den Ende werkte, en die vroegen me dan of ik events voor ze kon organiseren. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en ik wil deze business juist nu naar een hoger plan gaan tillen.”

De afgelopen jaren merkte Willem dat er steeds minder geld werd uitgegeven door bedrijven aan dure incentives en evenementen op locatie. De hele industrie kwam stil te liggen. “Bedrijven stopten met geld uitgeven. En als er al geld was, vonden ze het dikwijls niet passend om dat aan exclusieve events uit te geven. Dus daar hebben we iets moois op bedacht.”

Het begint bij het uitgangspunt dat Barcelona genoeg te bieden heeft. “De charme is uiteindelijk de stad zelf. Bedrijven willen vaak toch dezelfde dingen, dus waarom zou je steeds opnieuw het wiel uitvinden? Afspraken maken voor meetings, briefings doornemen en dan steeds een op maat gemaakt voorstel doen, dat is niet nodig. Daar ligt volgens ons een kans. Lowcost is geen vies woord meer. Geen vijfsterrenhotel meer, maar goede driesterrenhotels. En verder hebben we de locatie voor conferenties losgekoppeld van de hotels en maken we gebruik van de faciliteiten van de gemeente Barcelona in het district @22. Daar is de stad ook bij gebaat.”

Local Producer heeft standaardpakketten samengesteld voor drie dagen en twee nachten. Daarbij zitten hotelovernachtingen, conferentiezalen, maaltijden, een avondprogramma en een activiteit inbegrepen. De kosten? Zo’n 500 euro per persoon. “Bedrijven boeken de vlucht en wij regelen de rest.”

Evenementenbureaus in Nederland bleken echter nauwelijks voor het idee te porren. “Die werken juist tailor made, omdat ze dan meer uren kunnen rekenen.” Maar ook daar bedacht Willem een oplossing voor. “Wij hebben contact gezocht met zakenreisbureaus. Die hebben immers ook last van de crisis en moeten hun voorstellen aanpassen. Aan de andere kant zijn zij al binnen bij de bedrijven. Als zij dit voor ons verkopen, verdelen we de marge. Daar zijn zij net zo goed bij gebaat.”

Daarnaast is het concept eind maart gelanceerd op de beurs Event 13 in de Jaarbeurs in Utrecht en de reacties waren enthousiast. “We hebben er alle vertrouwen in. Er blijkt inderdaad vraag te zijn naar een goede no-frills aanbieder voor incentives naar Barcelona. En ik denk ook dat het hele lowcost idee op andere vlakken in Spanje kan werken. Denk maar aan lowcost horeca. Het concept is op talloze manieren uit te leggen. Daar liggen zeker nog meer kansen.”

See More at Holland.es